Gratisäventyr i skog och natur

Naturen är en av de bästa platserna som finns för att njuta av gratisnöjen, det finns otroligt mycket att göra och upptäcka. Ibland kan det dock vara svårt att veta exakt vad man kan göra, utöver att ta en promenad längs ett promenadstråk. I denna artikel tipsar om gratis äventyr man kan göra i skog och mark. De allra flesta tipsen kommer (med tillåtelse) från bloggen Näräventyr där det finns många flera tips.

Vår

Under våren är det mycket som händer i naturen, blommor börjar blomma ut, fåglar börjar återvända och sjunga och djur kommer ut ur sina iden. Det finns helt enkelt mycket roligt (och gratis) att göra under denna härliga tid.

Se gäddor leka

När isen smälter börjar gäddorna leka och man kan relativt lätt se stora gäddor leka i grunt vatten när vass. Observera att man inte får fiska gäddor under denna känsliga tid. Man ser lättast gäddor leka under veckorna 15, 16 eller 17.

 

Leta efter ormar

Ormar är spännande, och kanske lite läskiga, för de allra flesta och är relativt lätta att hitta om man vet var man ska leta. Under våren kan man hitta dem när de värmer upp sig i vårsolen. Det är en fördel att spana efter ormar under våren då de ofta är ganska slöa samtidigt som de inte döljs i gräset. Sök efter varma stenar och stenrösen som ligger i solljus i söderläge för att hitta tex huggormar. Bäst tid för att hitta ormar är i mitten av april samt hela maj.

 

Testa att dricka björksav

Ett roligt sätt att ta del av naturen med alla sinnen är förutom att lyssna på fåglarna, dofta på blommorna, känna på mossan är också att smaka på björksav. Gör ett litet snitt i björken så att saven kommer ut men se till att inte skada björken för mycket i onödan. Björksaven stiger under våren och smakar bäst innan björkens löv börjar slå ut (och likna musöron).

 

Se korna släppas loss

Varje vår är det kosläpp hos bönderna. Det är en fröjd att se korna komma ut på grönbete efter en hel vinter i en lada. Det är ett fantastiskt roligt att se hur kossorna släpper loss och man kan verkligen dela deras vårglädje. Ta kontakt med en lokal mejeribonde eller kolla in på Arlas webbsida om kosläpp.

 

Sommar

De allra flesta gratisaktiviteterna på denna sida är lättast att göra på sommaren och sommaren är förstås en perfekt tid att vara ute i naturen. Här är några fler tips (från bloggen Näräventyr) som man kan göra i naturen på sommaren.

 

Fiska

Ibland behöver man påminnas om det självklara men att fiska är en fantastiskt mysig och lugn naturupplevelse som med lite tur även kanske bidrar till en middag. Hör med en lokal fiskeförening eller googla ”fiska i gävle” eller motsvarande för just den plats där du bor, så får du bra råd på var du kan fiska. Observera att du förmodligen kommer behöva fiskekort.

 

Spana på fladdermöss

Fladdermöss kan vara lite extra spännande att titta på och det är lite annorlunda att vara ute i naturen på kvällen och natten. Du hittar dem i en ekhage nära vatten.

 

Höst

Hösten är färgernas årstid och till viss mån även dofternas. Det finns också mycket ätbart i skogen under denna tid.

Plocka svamp (och bär)

Svamp är en fantastisk lyx som finns att tillgå i stora mängder under fuktiga dagar. Att leta helt godtyckligt är förstås svårt och du kan behöva kunskap om dels var du hittar tex kantareller men också för att se till att du inte får med dig giftsvampar hem. Låna en svampbok på biblioteket och/eller ladda ned ”Svamp-appen” till din mobil.

 

Vinter

Även om färgerna, dofterna och många av djuren till stor del försvinner från skogar och mark under vintern så ersätts de (förhoppningsvis) istället av vacker snö och istäckta sjöar.

Åka skridsko

Detta är förmodligen ett av de bästa gratisnöjena man kan göra i naturen under vintern. Att segla fram på ett par långfärdsskridskor på en glasklar sjö under vintersolsken är en helt otrolig upplevelse. Frusna sjöar gör det också väldigt roligt att utmana kompisarna i hockey eller att prova lite konståkningspiruetter.

 

Bada isvak

Många skulle kanske inte se isvaksbad som ett ”nöje” men för andra är det en otroligt fin vinterupplevelse. Se till att du har en bastu nära till hands för att värma upp dig före och efter badet.

 

Spana in natthimlen

Eftersom vintern är vår mörkaste tid så erbjuder den också möjligheten att verkligen se vår stjärnhimmel ordentligt. Ju mörkare och klarare natt desto mer ser man. Spana efter stjärnbilder, stjärnfall och i bästa fall även Norrsken. Appen ”Stjärnhimlen 3D” är en fantastisk hjälp för att identifiera stjärnorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *