Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik finns det en hel del att göra även om man inte har så mycket pengar eller om man helt enkelt bara inte vill slösa på pengarna.

Träning och motion

För den som gillar träning och motion så erbjuder den fina terrängen i Örnsköldsvik på många härliga utmaningar. Den som gillar löpning kan springa Gula leden som börjar mitt inne i stan och går längs krävande terräng upp på Åsberget. Leden är totalt 6 km lång. Man kan också besöka friluftsanläggningarna vid Hörnsjön, Vårby eller Skyttis. På vintern går det också utmärkt att åka längdskidor på dessa ställen, dock så måste man på Skyttis köpa ett spårkort – vilket kostar 50 kr för ett dagskort.

Tränar man hellre tillsammans med andra så har Friskis & Svettis de senaste åren anordnat gratis utegympa på sommaren, vilket också är något som man kan hålla utkik efter när man är i Övik.

Shopping och marknader

Under sommaren anordnas en rad olika loppmarknader och man behöver oftast inte leta länge innan man hittar någon. Men om man hellre vill gå på en lite större marknad så är hösten bättre än sommaren. Då arrangeras nämligen Bondens marknad, där man kan hitta allt i från frukt, grönsaker och potatis till blommor och kryddväxter. Självklart är allt närodlat och av högsta kvalitet. Kan man ta sig en bit utanför staden så anordnas det under sommaren också en populär marknad i Skeppsmalen där man kan få tag på riktigt fin rökt fisk och andra delikatesser.

Musik och underhållning

Den som tycker om musik och befinner sig i Örnsköldsvik den 7:e juli har tur. Det är nämligen så att den lokala tidningen, med namnet ”Tidningen 7”, anordnar en gratiskonsert varje sommar den 7/7 klockan 7 på kvällen. Det kanske inte är några världsartister, men det brukar alltid samlas rejält med folk och stämningen är självklart på topp. Tidigare år har artisterna varit till exempel Petra Marklund, Amanda Jensen, Orup och Uno Svenningson. Under sommarmånaderna brukar det även anordnas musik och underhållning nere vid hamnen på torsdagskvällarna.

Övrigt

Vill man veta lite mer om Örnsköldsviks historia så kan man besöka museet där massvis med foton, dokument och föremål från förr i tiden finns bevarade. Ibland anordnas även andra typer av utställningar på museet, dock så brukar de i regel kosta pengar.

Besöker man Örnsköldsvik under de varma sommarmånaderna så bör man definitivt passa på att slappa i någon av stadens alla parker, eller varför inte sitta nere vid hamnen och njuta. Under sommaren så kan det också vara en bra idé att besöka någon av Örnsköldsviks stora havsbad, i Nyänget eller Gullvik. Där finns sköna sandstränder och långgrunt vatten – helt perfekt för den badsugne alltså.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *