Kiruna

kiruna

Kiruna är, framförallt med sin natur, fyllt av storartade och härliga gratisnöjen. Här får du några riktigt bra tips på gratis saker man kan göra i Kiruna.

En vacker vandring till toppen av Luossavaara

Det finns en promenadstig som sträcker sig från Camp Ripan (hotell och camping några minuter utanför centrum) upp till toppen av Luossavaara ( cirka 720-740 m.ö.h.); sträckan är kring 3,5 kilometer enkel väg och tar en dryg timme i ena riktningen. Det är en enkel vandring på väl markerad och väl upptrampad stig, och det är framför allt en vacker vandring! Nämnas bör att det är en stig i skog och mark, och den är inte lämplig vare sig för barnvagnar eller för rullstolar. Däremot kan man med bil enkelt ta sig upp till toppen av Luossavaara, där man är i full färd med hotellbygget Kiruna Showroom, och utsikten därifrån är alldeles ypperlig över såväl gruvområdet som naturen åt alla håll!

Besöka stadshuset

Besöka stadshuset kan man året om, och Kiruna kommun har bland annat en omfattande konstsamling där. Stadshuset fick Kasper Salin-priset 1964, som Sveriges vackraste officiella byggnad, och stadshuset är väl värt ett besök! Det kan nämnas att Alvar Aalto lämnade ett bidrag till arkitekttävlingen, som ju arkitekten Arthur von Schmalensee vann, och den gode Alvars bidrag Aurora blev bara tvåa!

Kirunas kyrkor

Både Kiruna kyrka och Jukkasjärvi kyrka är också värda att besöka! Kiruna kyrka byggdes 1912, arkitekt var Gustaf Wickman, Prins Eugen har målat altartavlan och Albert Engström har gjort inskriptioner på kyrkan och på klockorna. Kiruna kyrka valdes 2001 till Sveriges vackraste byggnad. Jukkasjärvi kyrka är Lapplands äldsta träkyrka, med de ursprungliga delarna från 1607-1608, och nämnas kan bland annat Bror Hjorts berömda altartavla från 1958.

Naturupplevelser

Det finns fantastiska naturupplevelser som givetvis även de är gratis, men för att exempelvis ta sig till Trollsjön (ungefär 110 kilometer nordväst om Kiruna) behöver man såklart någon form av transportmedel. För de som har egen bil och pigga ben, så kan även dagsturer i Kirunas natur varmt rekommenderas!

Mer information

För mer information om Kiruna med omnejd och för att se dagsaktuella gratisnöjen (samt betalnöjen också för den delen) kan Lappland.se rekommenderas.

Foto överst: Thomas Lahtinen (via Kiruna Lappland Turistbyrå)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *