Lund

lundLund är en klassisk svensk studentstad. Studenter är kända för att inte ha så mycket pengar och många aktiviteter är gratis eller bara väldigt billiga.

Promenera i stan

Lund är en mycket vacker och pittoresk stad med historiska anor. Gå runt i de inre delarna av stan och missa inte:

  • Domkyrkan – En tung, väderbiten, dubbeltornad, majestätisk och fantastisk kyrka. Missa inte astronomiuret, som dessutom har ett litet mekaniskt spel vid regelbundna tider (fråga kyrkopersonalen om när). Missa inte heller att gå ner i kryptan!
  • Universitetshuset – En fin, gammal byggnad mittemot AF-borgen i Lundagård (som också är värd att se närmare på) med en fontän som studenter tidvis badar i
  • Kring Östgöta nation finns exempel på det riktigt pittoreska Lund. Gamla småhus i gatunnivå med murgröna.
  • Botaniska trädgården – Hela trädgården är magnifik och väl värd ett besök för att se de olika växterna och blommorna. Du kan ta en tupplur under en gammal ek eller besöka de mer exotiska växterna inne i huset.

Studentinvigning i augusti

Framförallt teknologerna har mycket spektakel för sig i augusti under nollningsperioden. Det är sjöslag i sjön Sjön för att inta ön Ön, det är tornerspel i Lundagård och annat studentspex. Håll utkik efter personer med overaller och studentmössor av teknologslag och fråga dem om vad som händer och när.

Karnevalen

Vart fjärde år blommar Lund upp i fyra dagar i karnevalyra. Nästa gång är 2010 men du gör bäst i att börja planera redan nu för det vill du inte missa. Lär känna en student som du kan bo hos för det är tjockt med folk under karnevalen och de redan trånga studentbostäderna är fulla.

Ta en sommarkurs

Om du inte är helt trött på att plugga, eller vill testa på, så kan du ta en sommarkurs. Dessa brukar ta slut ganska snabbt så var tidigt ute, eller välj något ovanligt! Eftersom Lund töms på studenter på sommaren så är det dels ganska lite folk på gator och torg men det är också lättare att hitta ett billigt rum att hyra.

Korpfotboll och andra sporter

Håll dig redo i fotbollsskor och smalbensskydd kring Smörlyckan i norra Lund. Där spelas varje kväll mindre skönspelade men desto roligare fotbollsmatcher. Ofta är lagen underbemannade och en hjälpande fot är ofta välkommen.

Lund stifts kyrkospel

I år är kyrkospelet baserat på Kerstin Ekmans roman ”Skraplotter” och detta drama spelas dagligen mellan 29e juli och 19e augusti.

Botaniska Trädgården

Växthusen i Botaniska Trädgården är öppna varje dag mellan kl 12-15. Det är gratis att gå in och titta i växthusen och en helt underbar trädgård att ha picnic på eller bara promenera i.

Friluftsmuseet Kulturen

Man kan besöka parken på friluftsmuseet Kulturen, där man kan se hur männsikorna levde förr i tiden. Kulturen är det näst äldsta friluftsmuseet i världen. Mer info.

Hökeriet

Hökeriet är en gammal speceriaffär, ligger på S:t Annegatan mitt i de gamla kvarteren i Lund.

Drottens kyrkoruin

Drottens kyrkoruin är ett museum med ruinerna av den största kända skandinaviska stenkyrka från 1000-talet.

Lunds konsthall och gallerier

Lunds konsthall har fritt inträde och här kan besökaren titta på samtidskonst. Det finns även ett antal gallerier i Lund, där den konstintresserade kan njuta av konst.

Saluhallen

I Saluhallen kan man strosa runt och sukta efter en rad olika delikatesser.

Stadsparken

Stadsparken ligger mitt inne i centrala Lund. Där kan promenera, spring eller bara ha en picknick i det gröna gräset.

Loppmarknads på Södra Esplanaden

Loppis på Södra Esplanaden helgfria lördagarn utom på vintern.

Runt om i kommunen

Flyinge kungsgård är ett av världens äldsta stuterier som fortfarande har verksamhet. Dit kan man åka och se sig runt och på sommaren har de guidade vanringar.

Dalby Söderskog är en nationalpark med ädellövsskog, storartad vårblomning, sommargrönska och intensiv fågelsång.

Dalby kyrka är från 1000-talet och är därmed nordens äldsta stenkyrka.

Skrylle är ett naturreservat där man kan promenera en olika slingor eller boka sig på en av utegrillarna och grilla korv med bröd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *