Trevliga promenader och promenadstråk i Stockholm

Här tipsar vi om bra ställen att promenera i Stockholm. Korta, långa, vackra turer med eller utan barnvagn. Stockholm är en otroligt vacker stad att promenera i!

Antikrundan

Gå Upplandsgatan och Odengatan i Vasastan, Roslagsgatan på Norrmalm samt i Gamla Stan.

Marknadsrundan

Kolla in Östermalmshallarna, Hötorget och Söderhallarna vid Medborgarplatsen. Kolla in roliga fiskar och spännande mat.

Djurgården

Ett populärt ställe att ta promenader på för innerstadsfolk och andra. Trevlig miljö, många muséer och lummig miljö sommartid.

Skeppsholmspromenaden

Denna, relativt korta, promenad kommer att ta dig över en av Stockholms vackraste delar, ön Skeppsholmen. En ö med traditioner av Stockholms skeppsbyggnad och örlogsflotta. I modern tid har ön utvecklats med ett rikt kulturliv som följd

Börja med att gå över Skeppsholmsbron. Det är bron som överbryggar passagen mellan Norrström och Nybroviken (vid Moderna Museet). Den stod färdig 1861 efter ritningar av G. de Geer och består av fem, drygt 30 meter långa spann av valsat smidesjärn, vilket var en innovation vid den här tiden. Monogrammet som står att finna på bron är Karl XV:s, som var kung vid den här tiden.

Om man går motsols kunde man förut hitta af Chapman. Den är nu inne för renovering och det står oklart när den åter kommer att ställas tillbaka på Skeppsholmen. af Chapman, döpt efter 1700-talets store skeppsbyggare, är för övrigt en fullriggare byggd 1888 i Whitehaven och seglade under brittisk flagg till 1908 och sedan till 1915 under norsk flagg. Skeppet fungerar sedan 1949 som vandrarhem och är också Stockholms äldsta vandrarhem.

Mittemot af Chapman ligger amiralitetshuset som är byggt i mitten av 1600-talet. Huset har haft skiftande funktioner under åren, från kanslihus till kasern och förråd. I mitten av 1800-talet fräschades byggnaden upp till sitt nuvarande utseende av den tidens store Stockholmsarkitekt Fredrik Blom.

Lite längre ner där vägen övergår till Södra brobänken, ligger Kungliga Konsthögskolan. Liksom de flesta andra byggnader på Skeppsholmen har det haft skiftande funktioner och Konsthögskolan var förut båtsmanskasern och sedermera undervisningslokaler på 1930-talet. Sitt nuvarande utseende fick skolan så sent som på 1990-talet.

Det är värt att ta en liten kort avstickare över Kastellholmsbron (1880) mot Kastellholmen. Namnet kommer av att man på 1600-talet uppförde ett kastell för att skydda inloppet mot Stockholm mot fientliga flottor. Citadellet i rött tegel byggdes 1848 och hyser salutbatteriet som skjuter salut vid nationella och kungliga högtider, kl 12.00 på vardagar och 13.00 på helgdagar. Det är utanför denna klippö som regalskeppet Vasa sjönk 1628. En trevlig utsiktspunkt på Kastellholmen är på direkt motsatta sidan mot Kastellholmsbron. Ta en liten stig upp för klipporna och sitt relativt ostörd med utsikt över vattnet och Gröna Lund.

Gå tillbaka över Kastellholmsbron, uppför Amiralsvägen mot Långa raden. Dessa byggnader är från slutet av 1600-talet och uppfördes som kaserner åt Karl XII:s drabanter. Bortsett från gavlarna ser byggnaderna i stort sett ut som de gjorde när de byggdes. Idag används byggnaderna som bostäder, mässlokaler och för att husera Statens Kulturråd.

I parken nordöst om Långa Raden ligger Svensksundsmonumentet. Monumentet står som minne över Svenska flottans största sjökrigsseger – segern mot den ryska flottan i Finska viken 1790.

I mitten av Skeppsholmen ligger Moderna Museet som stod klart 1998, när Stockholm var Europas kulturhuvudstad. Byggnade ritades av den spanske arkitekten Rafael Moneo och har mer än 1 000 kvadratmeter utställningsyta. Dikt an mot Moderna museet ligger också Arkitekturmuseet.

Nedanför Moderna museet ligger Slupskjulsplan som hyser Stockholm International Jazz & Blues festival. Strax norr om denna park står Styckekranen, en åttkantig plåtklädd träbyggnad. Denna kran drevs med tre tramphjul som kraftkälla och byggdes 1751.

Vandra därefter genom det lummiga promenadstråket mot Svensksundsvägen. Grönskan här härstammar från sent 1700-tal då man enligen den tidens ideal lät göra en engelsk park.

På vägen tillbaka längs Svensksundvägen passerar man Paradiset. Denna skulturgrupp skapades av Jean Tinguely och Niki de Saint Phallo. Den visades för första gången vid världsutställningen i Montreal 1963 och har sedan 1972 stått på Skeppsholmen, mitt emot föreningen Svensk Forms utställningslokaler.

På skeppsholmen finns också en av Sveriges bäst bevarade empirkyrkor, Skeppsholmskyrkan. Den uppfördes mellan 1824 och 1842 efter ritningar av ovan nämnde arkitekt Fredrik Blom och har bevarats i sitt ursprungliga skick sedan dess.

Sista delen på denna stadsvandring är Östasiatiska museet, också detta en byggnad med skeppstraditioner nämligen som repslagarbana. Byggnaden har förutom repslagarbana också varit tyghus och drabantstall. Idag huserar museet föremål från Kina, Japan, Korea och Indien.

 

Fler tips på promenadstråk?

Vill du ha ännu fler tips på promenadstråk, köp en bok med massor av tips:

barnvagnspromenader Tips på 15 sköna promenader som passar extra bra för barnvagnar får du i denna bok. Här kan du läsa om, och testa, promenadstråk som finns i olika delar av centrala Stockholm.

Den är dock för närvarande slutsåld men om den återkommer hittar du den här på Bokus.se.

One thought on “Trevliga promenader och promenadstråk i Stockholm


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *