Östersund och Åre

I Östersund med omnejd, där vi även inkluderar Åre, finns det ett brett urval av vandringsleder med alternativ för hela familjen eller den sportige som söker lite mer utmaning.

Vandringsleder

Östbergets Naturstig, Frösön

Detta är en ca 2km lång led i kuperat skogslandskap. Denna led passar utmärkt för dig som söker en lagom lång motionstur i trevlig miljö eller för en kortare helgutflykt med familjen. Här stöter du på både torrt och blött skogslandskap med en utmärkande vy över delar av Frösön och Östersund. Hit tar du dig enkelt med både bil och buss eller till fots.

Kyrkstigen, Frösön

Denna stig är ett alternativ för dig som är lite mer intresserad av historia utöver att uppleva naturen i helhet. Förutom att denna stig bjuder på en oslagbar utsikt över Storsjön mot bl.a Åreskutan får du även ta del av en historisk plats som går så långt bak som över 1000 år sedan. På sommaren är det öppet dagligen med guidade turer. Denna runda startar vid Frösö Kyrka som är byggd på en hednisk offerplats och har en historia från 1100-talet. Denna tur är mycket intressant och stigen är upptrampad och lättgången. Hit kan du enkelt komma med buss, bil eller varför inte en promenad för att få se mer av det vackra landskapet.

Blomsterstigen, Storlien

Cirka 45 minuters biltur från Åre så hittar du den populära turistorten Storlien, där bland annat kungen har sin stuga. Det är emellertid inte bara rojaliteter som gör orten känd, utan också de makalösa naturmiljöerna. I Storlien med omnejd kan du bland annat njuta av blåhammaren, sylarna, snasen och en rad andra kända fjäll. För dig som söker efter en vandringsled som inte är så fysiskt ansträngande, utan mer som en dagsutflykt – då passar blomsterstigen perfekt.

Blomsterstigen börjar vid foten av Storliens högfjällshotell, och tar dig upp till vindarnas tempel för att sedan fortsätta i ett lugnt och rogivande tempo. Längs med stigen kan man såklart hitta en rik flora och fauna, dessutom finns det gott om bänkar eller rastplatser att ta sig en fika längs. Så om du söker efter fjällvärlden, fast utan alla turister i Åre, styr kosan mot Blomsterstigen och Storlien.

Vinteraktiviteter

Skidstadion

Är du idrottsman eller en simpel livsnjutare spelar ingen roll. Östersund har att bjuda på ett otroligt välskött och fint skidspår i norra utkanten av staden. En promenad på 15 minuter från centrum så står du på skidspåret. Det finns allting från motionsspår, elljusspår och tävlingsspår att utnyttja utifrån ditt eget önskemål. Intill skidspåret finns parkeringsplatser och även vallabod som allmänheten har att utnyttja. Vill du inte slänga dig in i bilen alldeles svettig får du även nyttja ett fint omklädningsrum med dusch helt gratis. Detta hittar du i den östra delen av Arctura. Här kan du åka skidor redan från den 1 November på konstsnö.

Medvinden

Söker du en frisk aktivitet när vädret är som bäst och råkar ha med ett par skridskor i bagaget? Då är Medvinden ett måste. Medvinden är en skridskobana som är plogad från Vinterparken som ligger i Badhusparken nedanför Stortorget i Östersund. Med andra ord mitt i stan. Denna skridskobana och gångbana på Storsjön kan ta dig till raststugor där du kan grilla en korv till lunch eller värma dig runt en vedeldad eldstad. Beroende på vilken riktning du väljer finns det både våffelstuga, mat- och fikaserveringar samt väldigt fina rastplatser.

Vinterparken

Om du frågar vilken Östersundare som helst vad de föredrar att göra en lat, solig och ledig dag i mars så kommer du med stor säkerhet få “vinterparken” till svar. Vinterparken är Östersunds egna lilla vinterlandskap, som ligger praktiskt beläget i badhusparken vid hamnen. Här hittar du bland annat isgrottor och snöborgar för barn, kolbullar och varmkorv, skridskobanor och isskulptering samt en rad andra aktiviteter för hela familjen. Så om du vill få lite frisk luft, äventyr och en gnutta sol i ansiktet – ta dig till vinterparken.

 

Tännforsen, Åre

Tännforsen är ett stort vattenfall som ligger beläget cirka 30 minuter med bil utanför Åre. Under sommartid kan man bevittna vattnet storslaget dundra ner mot klipporna, men under vintertid är det ett minst lika populärt besöksmål. Varför? Jo, för att vattenfallet fryser till is på ett makalöst och spektakulärt vis. Varje vinter flockas turisterna hit för att bevittna denna vintermagi, och det är helt gratis att besöka.

 

Sommaraktiviteter

Jamtlibryggan

Efter en dag av aktiviteter eller solande på Stortorget kan det vara skönt att ta ett svalkande dopp i Storsjön. Det finns många badplatser och bryggor att besöka, en av dem är Jamtlibryggan. Bryggan ligger vid sjökanten nedanför Östersunds länsmuseum Jamtli. Det är en stor brygga vid en stor gräsyta med utsikt mot frösöberget och Åreskutan. Detta är en perfekt plats att ta med familjen på en picknick på den stora gräsmattan där du kan ta ett dopp och en fika om vartannat utan att behöva förflytta dig mer än några meter. Det är även en utmärkt plats att bättre på brännan när himlen är klarblå och solen skiner. Hit tar du dig på mellan 5-10 minuter till fots men självklart kan du även ta bilen då det finns väldigt bra parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till badplatsen.

 

Krogstråket under Storsjöyran

Om du råkar befinna dig i Östersund under juli månad så får du absolut inte missa Storsjöyran och krogstråket. Storsjöyran, som är Sveriges äldsta stadsfestival, lockar över 50 000 besökare varje år. På dagtid så förvandlas Östersunds gator, torg och parker till enorma ytor för uppträdanden, marknader och gatumusikanter. I badhusparken så hittar du det kända krogstråket, som pågår under en veckas tid. Där kan du bland annat dricka jämtländsk öl, äta gott, lyssna på live-musik samt vältra och vraka bland alla gatustånd. Helt gratis att besöka, och ett perfekt sätt att släcka törsten på under de få, men ack så varma dagarna som Östersund har att erbjuda under sommartid.

 

Åreskutan

Åreskutan är under vintertid kanske Sveriges mest kända plats för skidåkning och slalom. Men faktum är att det även är ett populärt besöksmål under sommarhalvåret, eftersom det finns gott om vandringsleder och vägar för mountainbike. Det är såklart helt gratis att vandra både upp och ner till Åreskutan. Bland turister är det väldigt populärt att ta kabinbanan upp till toppen (vilket kostar en slant) för att sedan gå ner till byn medan man njuter av utsikten.

 

Jamtli Historieland

Jamtli Historieland är en enorm besöksanläggning belägen i centrala Östersund. Här hittar du över 240 stycken skådespelare och levande aktörer, som tillsammans tar dig genom tidens resa. Upplev Östersund under 1800-talet, besök fäbodarna, valla getter eller mjölka kor. Ja, det råder knappast någon brist på aktiviteter, och du kan med enkelhet både spendera en eller två heldagar på Jamtli. Förvisso kostar biljetterna under dagtid, men du kan lika väl besöka historielandet efter stängning (helt gratis). Tyvärr får man inte möjligheten att bevittna alla aktörer eller strosa i butiker, däremot så kan man titta på alla byggnader, torg och rekvisita utan kostnad. Många Östersundare brukar passa på att ta med en enklare middag eller grilla inne på området, något som är helt tillåtet. Så ta tillfället i akt att färdas tillbaka 200 år i tiden!

 

Storsjöcupen

I slutet av juni och början på juli varje år så anordnas norra Sveriges absolut största fotbollscup för ungdomar. Hela Östersund förvandlas till en fotbollsgalen stad, och på gatorna hittar du fotbollsspelare från hela världen (under tiden de inte spelar match förstås). Över 400 lag deltar i Storsjöcupen varje år, där spelare från Peru till Ryssland möts i tuffa kamper om att få stå på prispallen. Ja, storsjöcupen är nästan lite utav en folkfest, med uppträdanden, försäljning och framförallt fotboll. Det är helt kostnadsfritt att kolla på matcherna och ta del utav kommersen.

 

Önsjön

Kanske mellersta Sveriges mysigaste badplats hittar du i Önsjön, som ligger bara 20 minuter med bil från Östersund. Den lilla sjön erbjuder under sommartid ett varmt, skönt och klart vatten. På själva badplatsen hittar du flertalet hopptorn, bryggor och aktiviteter att utföra. I nära anslutning så ligger det platser för att byta om, äta matsäck samt parkera bilen. Så packa picknickkorgen och förbered för på en heldag vid stranden i Önsjön.

 

Kastalen, Brunflo

Brunflo är något utav en förort cirka 1.5 mil ifrån Östersunds centrum, och borsett från de fina och vackra jämtländska landskapen så hittar du dessutom den mycket kända kastalkyrkan. Kastalen i Brunflo konstruerades redan på 1100-talet, och än idag så förbryllar den forskare samt arkeologer över hela världen. Väldigt lite finns egentligen skrivet om kastalen, men man misstänker att det över 20 meter höga tornet har använts för försvar och lagerhantering under medeltiden. Under sommartid är det inte ovanligt med guidade turer som bland annat tar dig upp i kastalens topp, där du inte bara kan njuta av utsikten utan också ta del utav den anrika historian.

Eftersom du ändå befinner dig vid kastalen kan du samtidigt passa på att besöka stenbrottet som ligger i Gusta, bara 2 kilometer därifrån. Stenbrottet är över 100 år gammalt och är utvalt som ett geologiskt naturminne. Här hittar du lustiga, imponerande och häftiga formationer av kalksten. Du kan samtidigt läsa om hur stenbrottet har använts förr i tiden, och vilken betydelse det har haft för Jämtland. Om du dessutom gillar att bada är detta ett perfekt tillfälle, för i stenbrottet så hittar du (bokstavligen) kristallklart vatten att bada i. Perfekt plats för barnen att leka av sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *